Vysvětlení a rozbor: Assassin’s Creed Odyssey – Zkáza Atlantidy


V tomto článku se pokusím co nejpodrobněji vysvětlit a teoretizovat události v DLC ke hře Assassin’s Creed Odyssey – Zkáza Atlantidy. Upozorňuji v článku na velký výskyt SPOILERů, takže čtěte pouze na vlastní riziko. Tento článek rozeberu ve dvou částech pro události z pohledu Kassandry v minulosti tak pro pohled Layly v současnosti (2018).

Události minulosti.

Kassandra se díky Aletheii dostala do něčeho podobného v čem se nacházel „pozorovatel“ – Layla. Nebyl to ovšem Animus jakožto simulace vzpomínek jak Aletheii tak jiných Isu. To nám ukázalo zážitky na Elysiu a vedení odporu proti Persefoně (řád). Zabití Kerbera a naverbování Hádovi (chaos) čtyrech členů na jeho místo (Achillea, Persea, Herakla a Agamemnona). A nakonec když se Aletheia stala tzv. Dikastisem v Atlantidě pro Poseidona (vláda), nastolit tam rovnováhu a vynést finální rozsudek nad ní.

Možná by mohl padnout dotaz proč, když je to simulace, že všichni vypadají řecky. Protože vchod do legendárního kontinentu Atlantida ležel pod Thérskými ostrovy v Řecku a vzhledem k tomu, že zde nacházející Isu jsou řeckým božstvem vybízí se logické řešení, že byly právě oni předobrazem pro Řeky.

Cílem tohoto DLC však bylo odhalit, jak pochopit moc hole Herma Trismegista, umět ji ovládat a prokázat sílu vůle nositele, že je schopen odolávat jejímu vlivu. Avšak krom toho, že nositeli prodloužila život a zpečetila osud Atlantidy, nepřišlo mi, že má nějaké jiné vlastnosti. A pokud měla, byla určena spíše pro nějakého myslitele jakým byl právě třeba Pythagoras, kterého ale připravila o rozum.

Jmenuji se Pythagoras. Jsem tvůj otec.

Simulace byla kombinací jak vzpomínek Isu tak i mysli Kassandry, protože v nich potkávala „staré známé“ co buď padli její rukou, po jejím boku nebo přátele. Podle mě je tohle zahrnuto v rámci testu pro budoucího držitele hole. Cílem této části bylo zajistit „smíření“. Tím, že má hůl Kassandře zajistit prodloužení života, který se nakonec protáhl na nějakých 2500 let. Je tedy jasné, že uvidí umírat lidi, která zná nebo pozná → rodinu, potomky, přátele a měla by se naučit s nimi i loučit. Tohle jsou přece nevýhody věčného života.

Jak už tedy píšu výše – Hůl Herma Trismegista spolu s dalšími Úlomky ráje zpečetila osud Atlantidy nadobro a to její zkázou – zaplavením. K čemu je tedy hůl dobrá i nadále? Kassandra má přece vysoký poměr DNA Isu. Proč už tak dávno neudělala? O tom, ale později.

Poslední třetí část DLC ukázala na scéně postavy Juno a jejího manžela a vědce Aita. Aita se staral o vystavění Observatoře a dohlížel nad programem pro tvorbu Úlomku ráje. Zde jsme mohli vidět i jeho zvrácené pokusy na lidech, ze kterých vytvořil nám známá monstra z Řeckých mýtů způsobem spojením masa a Úlomku ráje.

Tyto mýtická stvoření zahrnují typická monstra pro Řecko jako je Cyclop, Minotaurus, Sfingu nebo Medúzu jako ty povedené a dokončené Aitovi výtvory. Mimo jiné můžeme mít i co dočinění s vlkodlakem, o kterých zmiňoval už Hérodotos ve svých dějinách.

Chápu, že to jde proti desateru přikázání Asasínských her, ale lepší vysvětlení pro to není. Nejedná se o žádnou iluzi, ale ani o kouzla. Jde prostě o splynutí Úlomku ráje s lidským masem. Protože byl Aita vědcem co spolu s manželkou z celého srdce nesnáší lid, chtějí pro ně najít „nejlepší“ využití. A to zahrnovalo i hrátky s genetikou.

Juno a Aita byli zaslepeni nenávistí vůči lidstvu a věřili lidskému povstání proti jejich druhu. Veškeré jejich výzkumy šli namísto prevence před přírodní pohromou na vývoj dokonalé zbraně proti lidem. K tomu měla posloužit hybridní krev nového Dikastise. Protože ji, ale shledali jako nezdar neboť nemohli ovládat její mysl, za Poseidonovými zády vytvořili další mystické monstrum z projekt Olympos - Hekantochires (Storuký).

Ten je zde pravděpodobně vytvořený z Aletheiiných klonů, které můžeme nalézt za zavřenými dveřmi, pokud se rozhodneme nezachránit subjekty, na kterých Aita tyto pokusy prováděl.

Podle toho by se dalo určit, že příběh Atlantidy by mohl být zasazený ve stejný rok (cca 75 010 let př.n.L) kdy došlo k zavraždění Junina otce Saturna, krádeže Jablka ráje Evou a rozpoutání hromadného povstání lidstva proti jejich tvůrcům. Tóbská katastrofa se ale nemilosrdně blíží.

Do předchozích dvou událostí nemá cenu hlouběji zacházet. Pro příběh jsou důležité, že v Elysiu poznáme pouze tvůrce té hole. V Hádu zase někoho, kdo by nám mohl pomoct porozumět té holi. V Atlantidě její účel. To že nás Aletheia v těch vzpomínkách držela, ačkoliv jejich dokončení nemuselo být nutné, bylo to pouze její využití pro sledování „vyvoleného“. Celkově šlo o to ukázat nám jací Isu opravdu jsou – nedokonalí. U všeho poznat jaké následky může mít řád, chaos a vládnutí zničující následky.

Události přítomnosti.

To je kámen úrazu celého Odyssey. Ale nebudu se vracet do minulosti. Zajímá nás pouze to, co se „proroctví“ týče.

  • Proč Kassandra musela čekat dva a půl tisíce let na příchod Layly, aby jí předala hůl?
  • Proč tu hůl prostě nezničila, když už Atlantida měla být zapečetěná?
  • A to se jí vážně musela držet celou dobu, aby neumřela?
  • Proč je Layla vyvolená?
  • Má Layla v krvi také vysoký poměr DNA Isu?
Tohle jsou otázky, které jsem si pokládal ještě než jsem začal hrát DLC, které tohle měli objasnit. Stalo se tak ale? NE! Ta DLC prostě nic z toho neobjasnila.

Aletheia vybrala Laylu jako následovníka. Vyvoleného, kdo převezme hůl a naplní svůj osud a stane se tzv. Dědicem vzpomínek. Byla Kassandra, tedy ta co by správně měla být vyvolená, pouze jenom strážce hole, aby ji o 2500 let předala Layle? Proč ale?

Těch pár okamžiků, co jsme za Laylu mohli vidět byl prostě průser. Jak pro hru samotnou tak i pro postavy tam. Prvně to začíná po předání objevení třech slov, které musí použít k otevření brány. Ty za využití Animu během sledování Deimos doslova vymlátí z Feidase. Problém je, že se u toho chová jakoby to byla přímo ona, nikoliv jako Deimos před 2500 lety. Nehledě na to, že popis toho co z Feidase zbylo neodpovídá tomu, co jsme viděli.

Ale účel to splnilo a získává ty tři slova k otevření brány. Zde setkává s Aletheiou, která jí posílá do svých vzpomínek. Ovšem k tomu musí použít Animus, aby v kůži Kassandry prožila události z Elysia, Hádu a Atlantidy, protože by to sama nezvládla a proč se starat když to udělal někdo před ní že jo.

Pro dodání – DLC je vyprávěno epizodicky (3 epizody) a vždy začínalo a končilo Laylou. A po konci druhé epizody projevila podivné výkyvy nálad. Všichni víme jaké problémy může mít dlouhodobé použití Animu → i když u této brýlové verze to moc nežeru, ale příběhu to tak stačí.

Laylyna doktorka Victoria Bibeau se strachuje o její zdraví, a tak preventivně vytahuje Laylu z Animu a vezme jí hůl, která má zjevně negativní účinky. To jí ale vytočí a stává se agresivní. Začne se s Victorií o hůl přetahovat jako nějaké malé děcko co jí táta odepřel poníka. „Dej sem tu hůl!“.

Tohle eskaluje rychle a následně jí přes hlavu praští něčím o čem se nás hra snaží přesvědčit, jak mocný nástroj hůl je. Doktorka se proletí několik metrů daleko a končí na schodech. A to se dá považovat, že to ještě dopadlo dobře… přece jenom taky mohla přelítnout přes okraj a cesta dolu je dlouhá.

Jenže se objeví Aletheia a začne o Layle silně pochybovat. Přicházejí podivné výmluvy jako „Já to nebyla!“. Ok, a kdo to byl? Layle buď přelítla její ‚vyvolenost‘ přes nos anebo se nechala ovládnout tou holí – případně oboje. Není už jenom tohle špatné?

Před pár hodinami fňukala, když jako Deimos rozmlátila Feidase, tady nehnula ani brvou. „Je mi líto, ale musím zpátky do Animu“. Hodně pobavilo když před Altheiou začala fňukat a vymlouvat se když jí chtěla sebrat titul ‚Dědice vzpomínek‘ a mezitím tam doktorka neprojevovala žádné známky života. Moc dobře to pro ni nedopadlo – je po smrti.

To je docela silné kafe k tomu k čemu má být Layla předurčená. Není to nic o zapečetění Atlatnidy. Ta už byla zapečetěná jejím zaplavením. Podle proroctví má Layla nastolit rovnováhu mezi řádem a chaosem. „STAR WARS“?

V poslední části toho DLC je Layla atakována vysoce postaveným členem Abstergo Industries a lídrem týmu Sigma – Juhani Otso Bergem. Po krátké rozmluvě a vyčítání si svých vlastností dochází k boji, při které Layla využívá hůl. Nyní, ale neprojevuje takovou moc jako když jí použila předtím na Victorii a Berg jí dává moc dobře najevo, že její moc nezvládá. Přesto ho poráží.

Přece jenom právě u Victorie moci té hole propadla. Nehledě na zvláštní projevy jejích nálad. Nejprve arogance když Bergovi povídá, že na té holi má ráda tu nesmrtelnost. Poté chvilkový závan sebelítosti nad tělem Victorie. A panika – jak se odtud dostane? Přerušená komunikace a na zemi zmrzačený Berg… to už je, ale jiný příběh.


Vypracoval:
ScarFace_V8

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spoilerový rozbor - Wonder Woman 1984

Dojmy z hraní Cyberpunk 2077 po prvním týdnu od vydání