Spoilerový rozbor: PREY

V pátek dne 5. srpna 2022 v 9 hodin ráno se na Disney+ objevil nový Predátor nyní nazvaný jednoduše PREY (u nás pojmenovaný jako Predátor: Kořist). Už od oznámení bylo potvrzeno, že se film nepodívá do kin, ale půjde rovnou na streamovací služby Hulu a Disney+. Proč ale zrovna takhle? Že by Disney samo už od začátku filmu nevěřilo?

Tento článek není recenzí, nýbrž takovým SPOILEROVÝM rozborem, představením odkazů s finálním zhodnocením na konci.

Film byl vybraným jedincům promítnut již na Comic Conu a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Neslyšel jsem nic jiného než samou chválu a nekonečné vyzdvihování až do nebes jak je to nejlepší Predátor film rovnající se dnes již kultovnímu prvnímu filmu z roku 1987 s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli.

Něco málo z historie

Jako na jednu stranu první Predátor nebyl taky úplně dokonalý. Veliké procento z filmu je zde dělána výrazně na efekt. Přece ať vynikne Arnieho svalnatá ruka zatímco si to s prstem na spoušti své M16 vyšlapuje za Billym, kterému míří přímo na záda přičemž kdyby náhodou zakopl tak svého kolegu rozstřílí na hadry. Nebo scéna "My jsme záchranný tým. Ne vrazi" a po několika dalších připomínkách, že musí svou akci provést potichu se tam o pár minut později všude střílí a vybuchuje.

Ale to jsou prostě ty kultovní věci, které filmu prostě přehlížíme a odpouštíme když to funguje jako celek. Určitě ani sám John McTierman netušil co tehdy vytvoří za kult. Jasné to může být už z dobového traileru, na který se můžete podívat níže. Sám Predátor by nikdy nebyl tak cool kdyby na scénu nepřišel legendární specialista na filmové efekty, Stan Winston. A společně s hudebním doprovodem od Alana Silvestri, nám předvedli naprosto parádní audiovizuální podívanou!

Ale dost už o jedničce. Po ní v rozmezí dlouhých let následovali tři další pokračování. Se skvělou dvojkou, která se přesunula tentokrát do betonové džungle. Třetí pokračovaní působilo nemálo jako remake prvního filmu se společnými paralelami. A nakonec čtvrté pokračování, které bylo spíše negativně přijaté, ale já si tak docela myslím, že kdyby v případných dalších pokračování dostal šanci být dovyprávěn, byl by to skvělý návrat do světa maskovaných lovců.

PREYdátor

A nyní konečně to k čemu má být článek věnován a tím je páté pokračování nazvané prostě PREY. Ten se přesunul 300 let do minulosti a to konkrétně do roku září roku 1719 do Velkých plání v severní Americe, kde sledujeme Indiánský kmen Komančů. A jako proč ne? Existuje mnoho tvorby týkajících se Predátorů zasazené hluboko do historie. Třeba si z toho vezmou nějakou inspiraci.

A že by to mohlo fungovat, dokazuje i tento fanouškovský snímek zasazený do období Templářů. Video je s českým dabingem od FÉNIX ProDabing.

Takže 5. srpna jsem si připravil skvělou atmosféru – nastavení zvuku, obrazu, ambilight svítil jak Černobyl... byl čas. No – po shlédnutí filmu jsem již takovým nadšení neoplýval a to i přesto, že jsem si 2/3 filmu docela užil.

Ale tohle má být ten nejlepší Predátor hned po jedničce? Viděli jsme opravdu všichni ten samý film? Byly standardy mého očekávání po tom veškerém hypu nastavené někde úplně jinde?

Příběh klasicky vypráví o utlačovaném jedinci jménem Naru, kterému nikdo nevěří a proto se tedy snaží ostatní přesvědčit o opaku. A samozřejmě jejím zkušenostem nikdo nevěří protože proč? Protože je žena a párkrát během filmu jí to bylo i důrazně připomínáno. „Zapomeň na zkoušku dospělosti z lovu, vrať se do kuchyně.“. Nebo odepření jejích zásluh při lovu pumy. Očividně jsou zlí muži i mezi indiány. Snahu o ochranu sestry neberu, s jejím zápalem bych jí ani nebránil jít si za tím co chce.

Ona sama ve filmu na otázku „Proč chce lovit?“ odpoví „Protože si myslíte, že to nezvládnu.“

Tak hlavně, že jí to nutil ten samý člověk, kterého předtím přechytračila při lukostřelbě na orla. A my jim to jako diváci rovněž nezbaštíme když už se nám stihla ukázat jak bezchybně jí jde vrh Tomahawkem, běh po lese nebo jakou má znalost bylin a jejich účinků.

Mezitím se na zemi dostává i náš lovec s pravděpodobným rankem „Young Blood“ (Mladá krev). V čem bych ovšem viděl první chybu a Trachtenberg se sám nevyzná v hodnostech Predátorů.

Jak mohl být ‚Feral Predator’ hodností Yound Blood když mladí Yautja jsou ještě jako Un-Blooded po základním výcviku ve skupinách rovnou rozvážení po planetách, které jsou rozeseté Xenomorphy. Nehledě na to, že z Un-blooded se většinou skáče rovnou na Blooded. Young Blood musel být už v době lovu Xenomorphů. Vzpomeňme na trio z filmu AvP – Celtic, Chopper a Scar, kteří byly vysláni na Antarktidu jako Young Blood a jediný Scar z nich vyšel jako Blooded.

Feral už měl být dávno Blooded a v 80% celého filmu se skutečně předvádí jako nezastavitelné monstrum. To že neměl příliš úctu ke kodexu tu rozebírat ani nebudu. Ve většině případech jsem si říkal, že jsem nikdy předtím neviděl Predátora takhle krvácet a při scéně s medvědem jsem si říkal, že ho skutečně zabil. Jenže ne – zvedne se a jednou pěstí méďovi ukáže svojí dominanci.

A do toho se nám připojuje naše neohrožená indiánská lovkyně Naru, která tvrdí, že její vesnici hrozí nebezpečí a musí jí před neznámou hrozbou ochránit. Výhodou je, že si to může spojit se svojí zkouškou dospělosti. A proto se od vesnice stále vzdalující se hrozbu rozhodne zastavit.

Predátoři mají ve zvyku si před lovem něco zjistit. Vše sledují zpovzdálí a ani o nich nevíme. Třeba o lodi pod L.A. v Predator 2 nebo rovnou celý klan s lodí po souboji s Vetřelčí královnou v prvním Alien vs. Predátor. O vesnici už dávno musel vědět a přesto o ni nejevil zájem. Ve výsledku byla právě Naru na vině, že pozabíjel její lidi, protože ji šli hledat.

Veliká vyvražďovačka Francouzských kolonistů, kteří tu prostě museli být vyobrazeni jako ti zlí bělošští prasata, byla velice cool. Každopádně všichni byly oproti Predymu naprosto neschopní, bezbranní a naprosto hloupí. Ale to Naru není!

Tihle kolonisti jako lovci se dopustili zvěrstev na Bizonech, které stáhli z kůže a nechali je tam na pláni hnít. Když se jim Naru dostane do zajetí, chtějí vědět o Predátorovi. Je možné, že se stali svědky vyvraždění indiánů při útoku, ale není zde byť jediná zmínka jak by o něm měli vědět neboť se při tom chovají jakoby ho pronásledovali už několik týdnů přestože na planetě přistál dva dny zpátky. Ovšem jestli oni viděli jeho, ale on je přitom ne, tak je tu s Predym něco špatně.
Díky použití lístečků z květů rostliny „Totsiya“, na Raphaelovi (ke kterému se ještě později vrátím), Naru zjistí, že ho Predátor nevidí. Nebo vidí, ale protože květy dokážou člověku zpomalit krevní oběh natolik, že ho Predy viděl jako mrtvého. Ovšem když mu šlápl na nohu, Raphael zakřičel a v tu chvíli byl synem smrti. V tu chvíli jí došlo, že by to mohla využít ve svůj prospěch.

Naru teď již s nově nabitou vědomostí a získanou bambitkou od Raphaela vláká Predátora do pasti a zmocňuje se jeho Bio-helmy. Kupodivu Predátor tu neměl ve výbavě Plasma kanon, ale nějakou Lidl verzi Speargun – projektilová zbraň na šípy. A helma se používala k míření a šípy vždy letěly směrem, kam laserovým zaměřovačem nositel cílil.

Ovšem k tomuhle Naru nepomohlo nic jiného než scénář. V pasti využila právě oné bylinky díky, kterým ji měl vidět jako mrtvou až na to, že stála přímo před ním! Mrtvoly stojí na nohou? Kdyby si myslel, že je to past, jistě by zkontroloval jestli nevisí na lanech. V prvním filmu Dutch zdůraznil, že Predátor vidí jejich dráty a tady nic nemohl vidět. Přesto před ním stála.

Nehledě na to, že mu nohou uhýbá z cesty, aby nedošlo ke kolizi. To se mi jako právě teď snaží tvrdit, že Predátor, který se celý film otáčí za vším co se šustne a tohle najednou nezaregistruje?

No každopádně mu sebere Bio-helmu a už se schyluje k tomu, z čeho jsem měl celý film obavy. Finální souboj! Opravdu jsem celou dobu doufal, že k tomu nedojde, jenže ono to bylo opravdu přesně takové jaké jsem to čekal. Už nevím v jaké recenzi to bylo, ale zaslechl jsem, že Naru plně využívala svojí inteligenci k přežití… ehm… zato z Predátora jí kompletně vysávala. Ten nejenom, že byl šeredný jak ***** (i Berserkeři jsou větší fešáci), ale byl ještě víc hloupější.

Predátor ve finále úplně zapomněl, že je Predátor a byl to on, kdo se tu stal kořistí. Souboj začal, že jí vyloženě vstoupil do pasti a ona mu z cca pěti metrů skočí na záda. Co kdyby se zrovna teď projevil jeho instinkt, který měl zafungovat už o scénu dřív a v tu ránu by se jí uhnul stranou? 

Naru si ho v souboji na blízko úplně povodila, doslova si na něm udělala rodeo a celý souboj byl vyloženě bez napětí. Dokonce si sám usekne ruku a padne jí do další pasti. Ehm – pamatuje si jak jsem výš v článku zmínil jak funguje Speargun? Ve filmu se o to pokusil už dříve a rovněž mu to nevyšlo a projektil vždy letěl směrem kam mířil maskou. Proč se tu tedy snažil vystřelit po nepříteli přímo před sebou když už by měl vědět, že ten projektil prostě poletí jinam?

Neřekl bych, kdyby šel prostě nějak odpojit od zaměřovače helmy. K tomu bych neměl jedinou výtku. Ale měl počítat s tím, že když mu tu helmu sebrala, je to asi právě kvůli tomu. No každopádně při pozdějším uvědomění, že šíp udělá okruh kolem nich a helmy, která míří přímo na něho mu šípy provrtají hlavu a Predátor padá k zemi mrtvý.



Následně se Naru vrací s věrným psem po boku a Predátoří hlavou v ruce zpátky do své vesnice. Svojí loveckou zkoušku dospělosti splnila.

Ve filmu sice byla scéna kdy se kmen dozvídá o smrti svých lidí co šli Naru hledat, ovšem větší spojení s Predátorem neměli. Že by kmenu hrozilo nějaké nebezpečí tu vůbec není prohloubeno. Tak že to na konci oslavovali jako velkou spásu kmene, ačkoliv jsem měl pochyb, že by se jich to vůbec mělo týkat. Spíš by si asi říkali co to sakra přináší? 

A cože bylo na tom filmu vlastně tak skvělé?

Z filmu bych nebyl tolik zklamaný kdyby hlavní hrdinka nebyla pod ochranou scénáře. Po celou dobu nám ukazují její skill a říkají přitom, že nic neumí ačkoliv umí přesně to co by chtěl umět každý. Už od počátku je prostě nejlepší a jediný vývoj její postavy proběhne až v situaci kdy si připoutá Tomahawk na ‚vodítko‘.

Predátor je tu vyobrazený jako jako nezastavitelný stroj na zabíjení, který zabije vše než mu do cesty vstoupí Indiánská hrdinka.

Celá postava je postavena na základech současných Strong female charakterů, které umějí všechno aniž by pro to něco daly zpátky. Takovýmhle stylem už nikdy nevzniknou tak skvělé postavy jako jsou Sarah Connor z Terminátora nebo Ellen Ripley z Vetřelců.

A už jsem se setkal s porovnáním výše jmenovaných postav. Když servírka mohla porazit Terminátora, Vesmírná řidička porazila Vetřelce, proč by lovkyně nemohla porazit Predátora, tak kde je problém? No velký – Sarah ani Ellen nebyly přesílené charaktery, byly uvěřitelné a filmy nám dávali šanci jim fandit. Tohle Naru nesplnila ani v jednom bodě. Doslova 24 hodin chodila se zraněnou nohou od medvědí pasti než si vzpomněla, že by si jí měla ošetřit. Nehledě na to, že aniž by ji bolest nějak omezovala, vyřídila tábor s několika chlapy v něm.

I v sérii AvP máme skvělé hrdinky jako je třeba Alexa Woods přeživší z prvního dílu nebo Kelly O’Brien přeživší z Requiem.

A to všechno vede k tomu co jsme ve filmu mohli vidět ve finálním souboji. Když to porovnám s prvním filmem, ke kterému všichni PREY tak rádi připodobňují. Dutch přišel na to, že díky bahnu pokud splyne s pozadím, může být pro Predátora „neviditelný“. A tak toho využil.

Ve finále tam měl Dutch připravenou celou plejádu pastí. Všechny nám byly ukázané tak abychom měli představu jak asi fungují a co musí udělat pro to, aby do nich Predátora vlákal, a že to bude stát nějaké úsilí. Naru naopak udělá z jednoho stromu ‚bodlinovník‘ a jde se rovnou na věc.

Finální souboj v Prey včetně přípravného času trval do pěti minut. V prvním filmu to od přípravného času, přes souboj až po „Sakra, kdo vůbec jsi?“ trvalo něco přes 20 minut. Oba souboje samozřejmě zahrnuly i ty nablízko a i zde Naru zahanbuje jak Dutche, tak Harrigana z dvojky nebo Royce z trojky.

Ve skutečnosti z výše jmenované trojice z nich Naru udělala úplně neschopné pitomce. Ačkoliv se mi přesně vybaví jejich nedokonalosti, v případě Naru mě žádná její slabost nenapadá.

I přestože bývalo v recenzích zmiňováno, že PREY nebude nijak odkazovat na předešlé filmy, není to tak úplně pravda. Objevuje se tu rčení „Když může krvácet…“ nebo na samotném konci finálního souboje Naru láká Predátora slovy „No tak! Udělej to!“.

Kánon?

No a netrvalo dlouho na to co Disney koupilo studio 20 Century Fox a stejně jako v případě Hvězdných válek kdy se všechny do té doby vydané díla odstranily z kánonu a přelepili značkou LEGENDS.

Totéž očividně čeká i právě Predátory. Jinými slovy – zapomeňte všechno co znáte, Disney vám to stejně změní!

Raphael Adolini 1715

Ano – už se dostávám k tomu, co bylo nakousnuté výše k postavě Raphaela Adoliniho. Ten se objevil v komiksové povídce Predator 1718 od Dark Horse. Jednalo se o kapitána pirátské lodi, který se ocitl ve sporu se svojí posádkou o ukradený poklad.

Nepočítalo se ale s nečekaným návštěvníkem, který je měl v plánu atakovat. Elder (Starší) Predátor známý jako Greyback se však během vzpoury spojil s Adolinim proti vzbouřencům. Po jejich porážce se oba měli opět postavit proti sobě, ale jeden z jeho dřívější posádky před smrtí Raphaela střelil do zad. Smrtelně zraněný těsně před smrtí daruje Greybackovi křesadlovou pistoli.

Raphael Adolini 1715, jméno a rok, který byl na zbrani zaznamenán jsme mohli vidět ve filmu Predator 2 kdy ji Greyback předává jako trofej Harriganovi se slovy „Pro tebe… Dobrý lov.“

Retcon?

Herec Bennett Taylor, který byl v titulcích uveden jako Raphael měl při sobě onu křesadlovou pistoli. I přestože v komiksu má být postava už rok po smrti a křesadlovku má mít už rok v rukách Greyback, zde je to úplně jiná postava v situaci v roce 1719.

Proč? Jestli to mělo být nějaké pomrknutí po fanoušcích tak bylo velice trapné.

Nehledě na to, že ta křesadlová pistole není vzhledově ta samá co jsme mohli vidět v Predátor 2! Koho se tu Disney snaží oblbovat? Štítek je jiný a špinavější, hřebíčky vystouplejší, zdobení a rýhy na hlavni jiné. Posazení spouště neodpovídá - PREY ji má blíž k zadní části lučíku kdežto OG ho po má posazený dál od rukojeti. Už vidím jak ji Greyback později leští a upravuje.

I ten nápis na štítku příliš neodpovídá originálu. Ačkoliv se ho snažili věrně napodobit, originál má spíš takové zdobené krasopisně ryté písmo. To nové vypadá jakoby to tam bylo natištěné - případně vypálené laserem.

Jestli bude retconované i propojení s Vetřelci i jejich crosoveru je zatím ve hvězdách. V knize Vetřelec: Probuzení jsem dokonce narazil na odkaz na Blade Runner a ještě v rukách FOX sám Ridley Scott potvrdil sdílené univerzum všech tří sérií.

Nehledě na to, že se mi nedávno potvrdilo, že lidé nedávají pozor ani u těch filmů! Na otázku proč neměl Feral Predator svůj Plasma kanon ačkoliv měl na něj jako Blooded nárok, dostalo se mi odpovědi: „Přece se to odehrává před 300 lety, takovou technologii Predátoři ještě neměli!“. Mezitím v komiksech a dokonce i ve scéně v AvP odehrávající před několika tisíci lety kde lovci ty kanony měli.

Když už je zmínka o technologii. Pamatujete jaký proces City hunter musel provést, aby důkladně očistil lebku? Zahrnulo to zbavení povrchu ostrým nástrojem, odsávání až po vyleštění lebky. V PREY na to stačila kyselina a dosáhl lepšího výsledku. Tak proč se s tím o 300 let později tak patlali?

Pravděpodobně chce Disney veškeré příběhy od Dark Horse kompletně Retconovat a značku kompletně předat pod Marvel Comics, které má rovněž ve vlastnictví. Ty už oznámily novou sérii, která má začít vycházet už brzy. Vypadá to na další zabitou značku a opět ještě více prohloubenou nenávist vůči Disney.

Finální verdikt

S ohledem na veškerý hype, kterým jsme byly krmeni před vydáním filmu, jsem čekal něco úplně jiného. Prostě nějaký zázrak, který ovšem nenastal. Do shlédnutí jsem šel s myšlenkou, že řeknu max, že je to lepší nebo horší jak Predators (2010), ale tohle se nedá srovnat ani s Evolucí, která nám aspoň z 60% dala to co jsme od toho chtěli.

Co se PREY opravdu dá uznat jsou krásné scenérie záběrů okolí nebo skvělý Soundtrack od Sarah Schachner. Ta se tu skutečně nezapře a často jsem měl flashbacky na Assassin’s Creed Valhalla, pro kterou rovněž skládala hudbu.

S odkoupením Foxu bylo jasné, že budou se značkou čachrovat. Udělali to samé se Star Wars, budou to dělat vždycky. Bohužel to musel odnést zrovna Predátor a po tom co jsem v PREY viděl, bojím se silně i o Vetřelce, který má od března v přípravě film, ale též se má dočkat i seriálové podoby. Oboje přitom poputují rovnou rovnou na streamovací platformy Hulu a Disney+.

Vypracoval:

ScarFace_V8

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

The Raccoon City Reviews: Resident Evil 4 Remake

Dojmy z hraní Cyberpunk 2077 po prvním týdnu od vydání

Vysvětlení a rozbor: Assassin’s Creed Odyssey – Zkáza Atlantidy